Het is niet alleen maar kommer en kwel hier op Lesbos. Er gebeuren ook mooie dingen. Vluchtelingen die werken in een 9-tot-5-baan bijvoorbeeld. Ik spreek met Amir uit Afghanistan. Hij is kleermaker en hij werkt aan duurzame producten. De reddingsvesten die met de vluchtelingen meekomen, verknippen ze in het atelier waar hij werkt. Sommigen knippen, anderen naaien. En uiteindelijk maken ze er producten van. Strakke portemonnees, lekkere laptoptassen en soepele schoudertassen.

Al 3 jaar bestaat het atelier. ‘Zo ondersteunen we onszelf en alle vluchtelingen hier,’ zegt Amir. ‘Ons eerste doel was om ons eigen salaris te verdienen.’ Sherab uit Pakistan/Bangladesh heeft vroeger van alles gedaan als werk: van bouwvakker tot visser. En nu werkt hij tot zijn genoegen in het atelier. ‘We gebruiken alles; we gebruiken zelfs het schuim dat in het reddingsvest zit. Dat mocht eerst niet. Maar in de toekomst gebruiken we misschien zelfs de materialen van de boten. Dat is lekker stevig spul.’

Bestel iets moois voor jezelf en steun Lesbos daarmee op www.lesvossolidarity.myshopify.com

 

5 antwoorden
 1. henk
  henk zegt:

  Maar afzetkanaal creëren naar Nederland?! Zoals de wereldwinkel … of wie weet aanvulling op hun assortiment.
  Mooi bericht ook, na die nachtelijke. Houd moed, Henk

  • Henk-Jan
   Henk-Jan zegt:

   Ups en downs zullen we maar zeggen. Er gebeuren mooie dingen hier op het eiland. Goed om te zien dat de mensen die hier komen allemaal een toekomst willen creëren. Moeilijk om te zien dat het creëren van die toekomst wordt bemoeilijkt door politiek, omstandigheden, macht, onwil en dat soort zaken.

  • Anneke Laverman
   Anneke Laverman zegt:

   Hoi Henk,

   Dankjewel voor je reactie. Mooie producten zijn het, vind je niet? Onderaan de tekst staat een linkje naar de webshop, had je dat al bekeken? Daar zie je verschillende modellen staan. Hopelijk is daarmee je vraag beantwoord over de verschillende modellen en prijzen.

   Als jij een connectie hebt met de wereldwinkel, kan dat een mooie aanvulling zijn. Op de website vind je ook een e-mailadres, waarop je direct kunt mailen met het atelier. Misschien kun je de wereldwinkel en het atelier gelijktijdig mailen, zodat ze elkaars gegevens hebben.

   Dankjewel voor het meedenken en als er nog iets anders is: laat het ons weten! Henk-Jan zal weer reageren als hij terug is in Nederland.

Reacties zijn gesloten.